Haberler:

Değerli Üyelerimiz,
Forumumuzun altyapısını, sizlere daha iyi bir deneyim sunabilmek adına güncelledik. 2.0.14 sürümünden 2.1.4 sürümüne geçiş yaparak güvenlik, performans ve kullanım kolaylığı açısından önemli iyileştirmeler sağladık.

Main Menu

neden toprağa dalış yapmıyor

Başlatan tekin_efe, 09 Temmuz 2012, 10:24:40

« önceki - sonraki »

walkman

Arkadaşlar neden dalış yapmıyor konusunun sebebi akordu yapılamamış başlıktan başkası değildir. Başlık üzerindeki ayarlanan mv ile ilgilidir.

Uykusuz

Merhaba, aramıza hoş geldiniz.
Siz biraz ne yapılması gerektiğinden bahsedin, biz de hep beraber elektronik devresini tasarlamaya çalışalım.
Projelerimiz için tıklayın http://www.lugatek.com/
Sipariş ve Bilgi için satis@lugatek.com ile irtibata geçiniz.
Lütfen teknik sorularınızı forumda sorunuz özel mesaj göndermeyiniz

kaptan27

slm.birçok vlf kullandım benim kanaatım valkman ustanında söylediyi gibi bobin le alakalı vlf cihazlarda 1.bobin 2.kullanım sanatı diyorum çünkü vlf kulana bilmek gerçekten sanattır buarada ben henüz iyibir kullanıcı olamadım saygılar

elyapımı

Alıntı yapılan: walkman - 15 Mart 2014, 23:19:12
Arkadaşlar neden dalış yapmıyor konusunun sebebi akordu yapılamamış başlıktan başkası değildir. Başlık üzerindeki ayarlanan mv ile ilgilidir.
sadece başlık akordu değil ustam.tabiiki başlık akordu mutlaka olmazsa olmazlardanlakin dalmama olayı tamamen yer efektinden kaynaklanıyor (ters gelen yer efekti)hele birde araştırma yaptığımız toprak mineralli ise ve birde ayrımlı modda cihazı kullanıyorsak o zaman neredeyse toprak üzerindeki malzemeyi bile görmeyebilir cihazımız.bunu aşmanın yolu yerden gelen ters yer efektini engellemektir ama nasıl.yer efekti hakkında bir örnek vereyim.skobu olanlar bi zahmet denesin.çeşitli yerlerden toprak ve tuğla örnekleri alın ve bi poşete koyun,tabi bu toprağın içinde metalik bir şey olmdığından emin olun.herhangi bir dedektörün pı çıkışına bağlayın skobu ve o toprakları başlığın üzerine yavaş yavaş aşağı yukarı şeklinde yaklaştırıp uzaklaştırın ve izleyin sinyali (skopta hareket eden düz bir çizgiyi) ama yaklaşım ve uzaklaşım sırasına dikkat ederek izleyinve daha sonra toprak ayarını yapıp bir daha izleyin ve yine ayrım modunda bir daha izleyin.ne göreceksiniz,daha sonra  da bu işin üstesinden nasıl geliriz onu tartışalım.ha bu arada pı çıkışından kastım şudur ki pı pulse anlamında kullanmadım. P-PI-PID hata bulucu devreleri kasdettim.bizim elyapımında lf442 lerden oluşan devreleri kasdettim..

elyapımı

merhaba uykusuz arkadaşım.hoş bulduk.ben yazarken sizde yzdınız denk geldi işte.biraz olsun bişeyler anlatmaya çalışıyorum.birlikte bu sorunu çözebiliriz umuyorum.başlangıc olarak bişeyler anlatmaya çalıştım devamı gelecek İnşallah..

onur600

Toprağa dalış yapmıyor.Kelimesi şu an bizim tecrübe ettiğimiz dedektör sistemleriyle bu sorunun cevabının bulanacağını sanmıyorum,şahsen.
Kolay gelsin :undecided:

elc

Merhaba;

konuyla ilgili bir faydası olurmu bilemiyorum  lakin kendi yaşadığım tecrübelerden örnek verecek olursam vlf cihazın görmekte zorlandığı bir objenin üstünü 1-2cm kadar toprağı kazıdığınızda sinyal inanılmaz bir  oranda artıyor gördü görecek seviyeden gayet net bir sinyale ulaşıveriyor
genelde bu durum kış aylarında olduğumuz ve toprağın ıslak olmasından dolayı olduğunu düşünüyorum

kendimce oluşturduğum düşüncemde ise başlıktan çıkan frekansın toprağa temas ettiğinde sudaki oluşan dalga misali toprağın yüzünden akıp gidiyor ve derinlere daha az sinyal ulaşıyor bir kaç deneme ile bu kanıya ulaştım  20-30 metre ilerde pi sistem cihazı çalıştırdım vlf de aynı anda çalışıyor iki cihazında başlıkları havada iken bir birinden etkilenmediler bu mesefede  fakat iki cihazın başlığınıda toprağa temas edince vlf  pi cihazın frekansından etkilendi  yani bu da toprağın yüzünden yansıyarak gelen  frekans olduğunu gösteriyor

Saygılar.

MuhammeT

bence en önemli olay toprağa verilen sinyalin şiddet seviyesi .

elyapımı

Alıntı yapılan: MuhammeT - 18 Mart 2014, 13:12:39
bence en önemli olay toprağa verilen sinyalin şiddet seviyesi .
sinali güçlü göndermeninde çok bi faydası olmuyor arkadaşım.bir yay misali,biz yayı ne kadar sıkıştırırsak bahsettiğim ters efekt te o kadar güçlü oluyorsonuçta hava derinliği akıl almaz bir şekilde artıyor ama buna mukabil toprak derinliği çok düşüyor.bizim elyapımının çıkışlarını ve opamp beslemlerini 30 volta çıkardığımız zaman 25 kuruşu havada 50 cm yi geçiyor ama çok hafif mineralli toprakta dahi 17 santim civarını aşamadım.halbuki aynı toprakta normal haliyle 1 lirayı 30 cm civarı algılıyordu.

Uykusuz

Merhaba

elyapımı hocam sanırım gönderme frekansı performansta oldukça etkili.

Daha önceden IBM-1 isimli bir VLF dedektör tasarımım oldu.

https://www.youtube.com/watch?v=QcS0MK48dU0

Yanlış hatırlamıyorsam 12.5KHz kullanıyordum.
Projelerimiz için tıklayın http://www.lugatek.com/
Sipariş ve Bilgi için satis@lugatek.com ile irtibata geçiniz.
Lütfen teknik sorularınızı forumda sorunuz özel mesaj göndermeyiniz

elyapımı

elbetteki frekansta etkili.bizzat yaptığım denemelerde tabi havada ve küçük cisimler için konuşuyorum,en yüksek verimi 19 khz de aldım.bunun üzerinde derinlik düşerken bozulmalarda artıyor.tabi bu denemeler basit çe ve birçok parametreyi hesap etmeden pratik olarak yapılmış deneyler.belkide o an için kullandığım opamp kazancı ve çevresindeki malzeme değerleri o fr de daha çok kazan sağlıyordu.benin kanaatim oki topraktaki tesir derinliğini artırmak için mümkün olduğunca düşük frekans büyük bobin ve yüksek kazanç.ama nereye kadar.tüm sorunları çözmüş olsak bile bahsettiğim o ters yer (mineral etkisi) efekt etkisini sıfırlamadığımız sürece derinliğimiz her zaman toprağa bağlı kalacaktır.temiz topraklarda ideal bir derinlik olurken pis topraklarda çok az bir derinlik ve hatta hiç görmeme durumu ortaya çıkacaktır.peki yer etkisini nasıl sıfırlarız?aslında bir çok cihazda,zemin sesli (tune) olan cihazlarda yer etkisi otamatik olarak sıfırlanmaktadır ve bu tür bir cihazla mükemmel derinliklere ulaşabiliriz (delta sınıfer vs gibi) tabi araştırma yaptığımız arazi engebeli olmazsa ve mineralli tula taş parçaları içermiyorsa.aksi halde her mineralli tula,taş ve arazi engebesi karşımıza sanki orada bir metalden sinyal alınıyormuş gibi etki yaparak bizi yanıltır.tıpkı sakal bıyık misali gibi eşik ayarı ile oynamakta bi fayda vermez ve herhangi bir buluntunun varlığını saptamak tesadüflere kalır.peki ne yapmamız lazım?öncelikle tüm metal efektlerinden arındırılmış yer efektine ihtiyacımız var.(sadece  mineral tula,taş toprak ihtiva eden bir referans sinyale ihtiyacımız var) ama nasıl?bunu ben bilmiyorum,bilsem zaten böyle bir cihaz şimdi yapılmış olurdu.arkadaşlar bu söylediklerim belki olmayası şeyler ama unutmayın,her imkansızda bir mümkün mutlaka vardır.

elyapımı

yokmu bi fikri olan hiç kimse.neyse hazır cihazlara devam.bizde iyi cihaz yapcaz diye boşa uğraşmıyalım..

elc

Alıntı yapılan: elyapımı - 22 Mart 2014, 00:33:36
elbetteki frekansta etkili.bizzat yaptığım denemelerde tabi havada ve küçük cisimler için konuşuyorum,en yüksek verimi 19 khz de aldım.bunun üzerinde derinlik düşerken bozulmalarda artıyor.tabi bu denemeler basit çe ve birçok parametreyi hesap etmeden pratik olarak yapılmış deneyler.belkide o an için kullandığım opamp kazancı ve çevresindeki malzeme değerleri o fr de daha çok kazan sağlıyordu.benin kanaatim oki topraktaki tesir derinliğini artırmak için mümkün olduğunca düşük frekans büyük bobin ve yüksek kazanç.ama nereye kadar.tüm sorunları çözmüş olsak bile bahsettiğim o ters yer (mineral etkisi) efekt etkisini sıfırlamadığımız sürece derinliğimiz her zaman toprağa bağlı kalacaktır.temiz topraklarda ideal bir derinlik olurken pis topraklarda çok az bir derinlik ve hatta hiç görmeme durumu ortaya çıkacaktır.peki yer etkisini nasıl sıfırlarız?aslında bir çok cihazda,zemin sesli (tune) olan cihazlarda yer etkisi otamatik olarak sıfırlanmaktadır ve bu tür bir cihazla mükemmel derinliklere ulaşabiliriz (delta sınıfer vs gibi) tabi araştırma yaptığımız arazi engebeli olmazsa ve mineralli tula taş parçaları içermiyorsa.aksi halde her mineralli tula,taş ve arazi engebesi karşımıza sanki orada bir metalden sinyal alınıyormuş gibi etki yaparak bizi yanıltır.tıpkı sakal bıyık misali gibi eşik ayarı ile oynamakta bi fayda vermez ve herhangi bir buluntunun varlığını saptamak tesadüflere kalır.peki ne yapmamız lazım?öncelikle tüm metal efektlerinden arındırılmış yer efektine ihtiyacımız var.(sadece  mineral tula,taş toprak ihtiva eden bir referans sinyale ihtiyacımız var) ama nasıl?bunu ben bilmiyorum,bilsem zaten böyle bir cihaz şimdi yapılmış olurdu.arkadaşlar bu söylediklerim belki olmayası şeyler ama unutmayın,her imkansızda bir mümkün mutlaka vardır.

Merhaba; elyapımı usta güzel tespitlemeleriniz olmuş yukardaki yazdıklarınızın bir çoğunu kendim tecrübe ettim   bahsettiğiniz referans sinyali olayı imkansız gibi birşey şöyleki  yüzlerce çesit toprak binlerce çeşit minarel  var toprak altında bekleyen metallerin pas ve oksitleride cabası

2 ayrı tuğla bile birbirinden farklı olabiliyor birinde sıfırladığınız dedektörünüz diğerine yine ikaz verebiliyor hal böyle iken işimiz çok zor aramalarımızda dedektör bize sadece %20 yarıyor diğeri tamamen kullanıcının bilgi birikim tecrübesine kalıyor

elyapımı

merhabalar.imkansızda bir münkün mutlaka vardır derken,ben o mümkünü gördüm ve ona göre bir cihaz tasarlamaya çalışıyorum.hatta prototip denemelerinide yaptım ancak halen aşılması gereken birçok problem var.o bahsettiğim referans sinyal sayesinde çok yoğun mineralli tula ve toprağı görmezken demir,aliminyum haricinde tulanın altındaki çok küçük bir iyi metali dahi net bir şekilde görüyor cihazımız.tabi daha çok çözülmesi gereken problemler var.derinlik az mesela (1 kuruş 20  cm civarı)birde başlık demire veya çok sert mineral tulaya yaklaşım sırasında hiç ses yokken  çıkışta yani uzaklaşma sırasında ani keskin on of sesi mevcut.şimdilik bilmiyorum ne kadar başarabiliriz.

jakobenx

çözüm Zero Voltage Transmission (ZVT)  Başlık

GOOGLE ARAMA TERİMLERİ
"супер ДД "
"супер" ДД проба пера

bu konu ile yapılmış çalışmalar

https://www.youtube.com/channel/UC5nP51sQSDhmlGOR1e4rCeQ

http://forum.cxem.net/index.php?/topic/182359-датчики-omega-и-super-d-для-ib-детекторов/&page=6